Helsingin kaupungin saatua vahvistuksen tapahtumaisännyydestä vajaa neljä vuotta sitten teki kaupunginjohtaja merivoimille tukipyynnön. Suomen merivoimilla oli siis alusta asti tärkeä rooli tapahtumien järjestämisessä.

Merivoimat mm. perustivat ja miehittivät aluksia palvelleen Harbour Centerin, jonka tehtävänä oli tuottaa kattavaa tilannekuvaa koko tapahtumasta ja toimia yhteysupseerien komentokeskuksena. Yhteysupseereita oli tapahtumassa peräti 150, joista 44 oli merivoimien reserviläisiä.

Ainutlaatuista palvelua

Tapahtuman CNR eli Chief Navy Representative Juha Harjunpää on ollut mukana tapahtuman suunnittelussa alusta asti, ja vastannut mm. alusten saapumisen sekä purjeiden paraatin alusten irrotuksen suunnittelusta.

TSR Helsingin erikoisuutena Harjunpää mainitsee älypuhelinsovelluksen, jonka avulla yhteysupseerit pystyivät tilamaan laivojen tarvitsemat tavarat ja palvelut poistumatta lainkaan laivasta. ”Tällainen sovellus on ainutlaatuinen. Palvelu on ollut huomattavasti nopeampaa kuin aiemmin vastaavissa tapahtumissa”, Harjunpää toteaa.

Harjunpää kertoo, että merivoimien vastuulla oli myös mm. nk. signal shipin operoiminen. Merivoimien signal ship toimi johtoaluksena sekä nouti kisatuomarit Bornholmin tasalta tanskalaisten vastaavalta alukselta.

Lisäksi merivoimien pienkalustoa sekä kiltaveneitä osallistui tapahtuman avustaviin tehtäviin.

Harjunpää kertoo olevansa erittäin tyytyväinen tapahtuman onnistumiseen ja sanoo yleisen työskentelyilmapiirin olleen koko tapahtuman ajan loistava. ”Yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa sujui hyvässä hengessä.”