Trainee eli purjehdusoppilas voi olla aivan nuori tai vähän vanhempikin, mutta molempia yhdistää kaipuu merelle. S/y Theialla mukana oleva Ville on useamman vuoden tauon jälkeen palannut purjehduksen pariin, kun taas tanskalaisella Loalla Helsinkiin saapunut Frederik, 16, on vasta aloittamassa purjehdusuraansa.

Kahdeksanvuotiaana ensimmäistä kertaa lippukuntaan liittynyt Ville lopetti purjehtimisen alle parikymppisenä, mutta on nyt palaamassa taas rakkaan harrastuksensa pariin. Theialla Ville on mukana ensisijaisesti kuvaajan tehtävissä. Tall Ships Races -kilpailuun hän halusi osallistua nyt, kun elämäntilanne sen pitkästä aikaa sallii.

Tanskan sisämaasta kotoisin oleva, elämänsä ensimmäistä kertaa purjehtiva Frederik puolestaan päätyi mukaan ystävänsä kautta. ”Ystäväni kertoi olevansa lähdössä Tall Ships Races -kilpailuun, jolloin kiinnostuin itsekin ja hain purjehdusoppilaaksi Loalle”, Frederik kertoo.

Theian miehistölle erityisiä haasteita asetti matkalla iskenyt ukkosmyrsky. ”Ja kuvaaja on tietysti aina pahimmissa paikoissa yrittämässä saada hienoja kuvia”, kertoo Ville. ”Tosissaan sai pitää kiinni”, Ville kuvailee. Leppoisin hetki oli viimeisen aamun [ennen Helsinkiin saapumista] pläkä, jolloin Theia pääsi hyvää vauhtia eteenpäin.

Loan matka sujui Frederikin mukaan isommitta ongelmitta. Matkalle osuneen myrskyn aiheuttaman pahimman aallokon Loa pääsi kiertämään, ja vain muutamalle iski pientä merisairautta. ”Matkalla hankalinta oli, kun piti siivota laivaa”, Frederik nauraa. Parasta on ollut tutustuminen eri maista tuleviin ihmisiin. ”Laivalla olevat ihmiset ovat erittäin auttavaisia ja iloisia”, Frederik kertoo.

Ville kertoo odottavansa Tall Ships Races Helsingin tapahtumalta ennen kaikkea muiden venekuntien kanssa ystävystymistä. Theian kannella auringosta nauttiva miehistö komppaa.

Frederik on ehtinyt jo kierrellä Helsinkiäkin jonkin verran, ja kertoo pitävänsä kaupungista kovasti. ”Ihmiset ovat todella iloisia ja ystävällisiä.” Frederik kertoo odottavansa tietysti torstain miehistöparaatia, mutta parasta koko reissussa on kuitenkin oleskelu laivalla toisten purjehtijoiden kanssa.