Suuret purjelaivat tulevat heinäkuussa. Kansainvälinen The Tall Ships Races Helsinki 2013 -purjehduskilpailu järjestetään Helsingissä 17.–20.7.2013. Siihen osallistuu 112 alusta ympäri maailmaa, mukanaan yli 3 000 nuorta purjehtijaa. The Tall Ships Racesistä on tulossa tämän vuoden Suomen suurin yleisötapahtuma, siihen odotetaan puolta miljoonaa kävijää. 

Tapahtuma-alueita ovat Hietalahti, Jätkäsaari ja osa Hietalahden telakan alueesta. Näillä alueilla liikenne- ja pysäköintijärjestelyt muuttuvat tapahtuman aikana sekä sen rakennus- ja purkuaikoina.

Liikenne ja pysäköinti muuttuvat

Tapahtumaa rakennetaan perjantaista 12.7. alkaen. Hietalahden toria ympäröivät kadut suljetaan läpiajoliikenteeltä pe 12.– ma 22.7. Huoltoajo ja tontille ajo sallitaan.

Tapahtuma-alueen voi kiertää Ruoholahden sillan suunnasta tultaessa Kalevankadun ja Albertinkadun kautta tai Eirasta päin ajettaessa Uudenmaankadun ja Fredrikinkadun kautta. Rakennusvirasto suosittelee, että autoilijat käyttäisivät myös muita vaihtoehtoisia reittejä.

Crusellin siltaa suositellaan Jätkäsaaren henkilöautoliikenteelle. Silta avataan tarvittaessa myös raskaalle liikenteelle.

Länsisataman kautta kulkevia laivamatkustajia kehotetaan varaamaan riittävästi aikaa satamaan saapumiseen ja satamasta poistumiseen.

Pysäköintipaikat Hietalahden alueella vähenevät. Väliaikainen asukaspysäköintialue on Jätkäsaaressa Välimerenkadun ja Länsisatamankadun kulmatontilla, jolla saa pysäköidä vain asukaspysäköintitunnuksella.

Tapahtumaan osallistuvien alusten miehistöjen paraati järjestetään torstaina 18.7. klo 15–16. Paraatin reitillä Pohjoisesplanadi–Mannerheimintie–Bulevardi tulee varautua liikenteen hidastumiseen ja lyhyisiin liikennekatkoihin.  Autoilijoiden suositellaan käyttävän vaihtoehtoisia reittejä.

Tapahtuman satama-alueet suljetaan turvallisuussyistä kokonaan pienveneiltä.

Aluekarttaan on merkitty pääasialliset liikennejärjestelyt. Muutokset ovat mahdollisia.

Normaalista poikkeavaa ääntä alueella

Tapahtuman aikana sekä sen rakennus- ja purkuaikoina alueella on kello 7–24 välisenä aikana normaalista poikkeavaa ääntä, kuten rakennusääniä ja musiikkia sekä huoltoliikennettä.

Ohjelmaa aamusta iltaan

Purjealukset kiinnittyvät Hietalahden ja Jätkäsaaren laitureihin. Hietalahdenrantaan tulee myyntikojuja ja ravintolapalveluja. Hietalahden kirpputori siirtyy 12.–22.7. väliseksi ajaksi Kansalaistorille (Eero Erkon katu). Kirpputorin myyntipaikkoja myydään etukäteen 11.7. asti Narinkkatorin toimistossa (Narinkka 3, Kampin info) arkisin klo 11–18  ja 12.7. alkaen paikan päällä Kansalaistorilla.

Tapahtuman pääohjelmalava on Hietalahden torilla. Myös Sinebrychoffin puistossa ja Jätkäsaaren Hietalahden puoleisella rannalla on ohjelmalavat. Ohjelmaa on 17.–20.7. päivittäin kello 10–22.

Alue on suljettu läpiajoliikenteeltä – paikalle julkisilla, pyörällä tai kävellen

Alueella ei ole tapahtuman aikana yhtään parkkipaikkaa, joten yleisön toivotaan saapuvan paikalle julkisilla liikennevälineillä, polkupyörällä tai kävellen. Invapysäköintipaikat ovat Bulevardilla Hietalahden torin kohdalla.

Jalan tai pyöräillen alueelle pääsee kätevästi kevyen liikenteen väylä Baanaa pitkin Rautatientorin ja Kampin suunnalta tai Bulevardia pitkin Erottajan suunnalta. Alueella on kaksi polkupyöräparkkia: Nosturin luona ja Baanan päässä Jätkäsaaren puolella.

Julkisista liikennevälineistä yleisön suositellaan käyttävän erityisesti metroa Ruoholahteen tai Kamppiin, joista on noin 10 minuutin kävelymatka alueelle.

Raitiovaunulla alueelle pääsee tapahtumaratikalla 6X, joka kulkee Kauppatorilta Rautatieaseman kautta Hietalahteen tapahtumapäivinä klo 10–22. Alueen lähelle pääsee myös raitiovaunuilla 1 (ke–pe), 6 ja 9 sekä raitiovaunu 8:n reitillä kulkevalla linja-autolla 8X. Raitiovaunut 6 ja 6X kulkevat kuuden minuutin välein ja tuovat muusta liikenteestä poiketen alueelle asti. Reittioppaasta voit tarkistaa tarkemmat aikataulut ja reittisuositukset.